Diskuse

Zdravotnictví

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J22a69n 80R58á81ž

19. 5. 2016 18:21

Jsem teď v péči lékařů s onkologickým problémem. Po prvé jsem se dostal do systému komplexní péče a jsem překvapen kvalitou péče a přístupem lékařů, včetně zdravotního personálu.

A když jsem se dověděl, kolik léčení stojí, že během půl roku se blíží milionu a uvědomuji si kolik ještě bude stát, jsem více než vděčný všem.

Jen mi nejde do hlavy, proč se politici brání spoluúčasti pacienta na tak banálních věcech, jako je podíl na nákladech na pobyt v nemocnici (stravu si přece musí platit i zdravý) , či obnovit nějaké regulační poplatky u ambulantních soukromých specialistů, Ubylo by zbytečných vyšetření, které si pacienti vynucují a nemuselo se tak čekat na termín např. u ortopeda nebo urologa 3-4 měsíce.

Taky nechápu, proč banální lék, jehož pravidelné užívání doporučí specialista, nemůže předepisovat praktik a pacient tak musí chodit ke specialistovi i několikrát ročně.

P.S. Humorné je, že Chirurgie obrovské Fakultní nemocnice má na oddělení jeden VIP pokoj vybavenou polohovací postelí, kde se může v klidu věnovat pacient po úraze třeba řízení podniku na dálku, takže se na tento pokoj dostanou opravdu jen VIP, i když by si za takový pokoj připlatilo rádo daleko víc pacientů.

Pro pana Vokouna níže: Náš venkovský praktik má ordinační hodiny 7,30 - 17,30 (přestávka 11-13) denně, mimo středu, kdy ordinuje jen 16-18 pro akutní, neb jinak dělá podnikové preventivní prohlídky zaměstnanců. Večer se věnuje domácím návštěvám u "ležáků". Každý praktik není ulejvák!

3 0
možnosti

Nejsem léčen tak blbě, jak popisujete (přesněji: jak si cucáte z prstu). V nemocnicích jsem neslyšel žádné mimořádné nářky na lékaře ani sestry.

A teď to podstatné: z a d a r m o není zdravotnictví ani v GB, ani u nás. Žádný oběd není zadarmo!!! Je jen otázkou, jakou cestou se peníze dostanou do zdravotnictví. Mimochodem: V ČR jde do zdravotnictví 7,5 % HDP, v GB 9,4 %. Abychom dosáhli obdobného procenta, museli bychom obnovit platby u lékaře a v nemocnici a navíc zvýšit procento zdravotního pojištění. Pokud byste chtěl dosáhnout této hodnoty "zadarmo" - tedy z pojistného, pak musíte zvýšit platby zaměstnavatele o cca 2,3 % z hrubé mzdy a vaše o cca 1,15 %. Při hrubé mzdě jen 20 tisíc zaplatí zaměstnavatel ročně navíc jen za Vás 5 500 Kč (určitě máte dojem, že maličkost) a Vám strhnou měsíčně o 230 kaček víc. To budeme na stejném podílu HDP, ale na dvou třetinách reálné kupní síly. Pokud budete chtít dát do lékařské péče reálně to, co GB, budete muset platit zdravotní pojištění ve výši 10 % mzdy (z 20 tisíc o 1 100 Kč víc) a ještě něco přisypat do daní, abyste kompenzoval v rozpočtu zvýšené platby za státní pojištěnce. Chcete to?

0 0
možnosti

A jeste o Tom udajne nejlepsim zdravotnictvi na svete.

Podivejte se na ordinacni hodiny ceskych lekaru.

Vetsinou je 3 az 4 hodiny dopoledne a dve hodiny jednou az dvakrat tydne odpoledne.

Muj domaci lekar ordinuje od pondeli do patku s vyjimkou stredy vzdy od 8 do 12 a od 14 do 19 hodin. Ve stredu jen dopoledne. Podobne je tomu i u specialistu. Nekteri ovsem maji i Gemenschaftspraxis s nejakym tim kolegou a ti ordinuji pribezne i od tech 8:00 do 19:00.

0 0
možnosti
Foto

Pane Vokoune, mícháte tak trošku věci dohromady.

Je třeba rozlišit praktické lékaře a specialisty.

1. Praktici jsou placení kapitační platbou /tedy bez ohledu na to, kolik výkonů provedou, mají stabilní příjem ve smyslu jeden nemocný - jedna pevná měsíční částka. To, že nejsou v ordinaci ještě neznamená, že jsou na golfu. Provádějí návštěvy u ležících apod.

2. Specialisté - nevím jak v Německu, ale u nás máme stále systém regulací. Sice už nejsou tak brutální jako v minulosti, přesto, pokud bych seděl v ordinaci od 8.00 do 16.00 hod, tak nedostanu zaplaceno zhruba třetinu toho , co opravdu provedu /upozorňuji, že jsem v nájmu, platím jej, stejně jako sestry apod./. Pokud tedy pracuji a nedostávám zaplaceno, jsem o to ve větším propadu. Specialisté se chovají racionálně a dělají jen tolik, kolik jim pojišťovna proplatí. Dělat za hotové se u nás nesmí - hrozí odebrání smlouvy se ZP - takže je situace taková.

Není to vina lékařů.

0 0
možnosti

J20o42s91e16f 21P12a80r52á43k

19. 5. 2016 11:25

Jsem ve styku s rakouským zdravotnictvím a péče je tam stejně kvalitní jako u nás. Navíc v lékárně platíte paušální poplatek, stejně jako při hospitalizaci. Pokud mluvíte o nemocnicích jako hřbitovech, jedte se podívat do Venezuely, posledního socialistického ráje na zemi a do jejích špitálů, popř. oblastních ruských nemocnic.

1 0
možnosti
Foto

Minulý čtvrtek jsem si přečetl článek přední světové kapicity profesora Vladimíra Beneše, přednostu neochirurgické a neuroonkologické kliniky Ústřední vojenské nemocnice a 1 LF UK, prezidenta Evropské asociace neurochirugických společností , je předsedou Světové asociace neurochirugických společností, nositele mnoha vyznamenání a ten tvrdí, že po svých cestách po světě došel k závěru, že máme jedno nejlepších zdravotnictví ve světě. Pokud se týká neurochirugických operací tak daleko za námi kulhají Němci, Rakušané a Švýcaři. Tak, že nevím kdo má pravdu. Zda vy anebo pan profesor.RvRvRv

1 0
možnosti

Zajimave, ze mezi deseti nejlepsimi v Evrope se zadna Ceska nevyskytuje.

http://www.mypremiumeurope.com/de/?id=718&query_art=medical&filter=2613

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane, nevím od koho jste sehnal informace, nicméně musím Vám s politováním sdělit, že se hrubě mýlíte.

1. Pokud byste si sehnal relevantní informace, tak byste zvěděl, že kupříkladu čekací doba na specialistu ve Vám adorované Anglii je rok a půl /opakuji 18 měsíců/. Konkrétně šlo o revmatologii. Umíte si představit, že byste toto zažil u nás? 2. Standardní péče je v Anglii na stejné úrovni jako u nás / a to i s vědomím, že množství peněz na jednoho občana na jeho zdravotní péči je násobně nižší než u nás/.

3. Víte, že pokud si jdete vyzvednout lék ve Francii, vždycky platíte spoluúčast na něm? U nás je léků s doplatkem podstatně menší množství.

Argumentů by bylo více. Takže prosím, než plivnete na české zdravotnictví, zkuste si sehnat pravdivé informace. Rv

3 0
možnosti

Pane doktore nevim jak je to ve Francii nezil jsem a nezi ta. Ale konkretne v Nemecku zadne doplatky na lek nejsou. Plati se neco jako manipulacni poplatek 5,-€ za lek. Z tech lekarnik nema ani Cent, musi je poukazat pojistovne prijemce leku.

A Nemocni plati maximalne 1% z cisteho rocniho prijmu pokud jsou chronicky nemocni (coz je treba vysoky tlak) jinak maximalne 2% z toho prijmu. Do toho spadaji poplatky za pobyt v nemocnici, laznich ci ambulantni rehabiliotace, ale i doplatek na invalidni vozik a podobne.

I kdyz asi nebudete souhlasit, ale to ceske zdravotnictvi za tim cesky silne pokulhava.

Podle mne by mohlo byt mnohem lepsi, kdyby podstatna cast rozpoctu nemizela v jakychsi podivnych kanalech.

0 0
možnosti